Пицата, предпочитана от всички възрасти, датира от 1889 г., гарнирана с моцарела и домати, обикновено е била известна като храната за бедните хора, докато не се е превърнала в прочуто ястие за заможните, когато кралица Маргарита започнала да я консумира постоянно.
Пицата, със сосове и подправки като босилек и чесън, добавени по-късно, получава признание и в други държави с пристигането на италиански имигранти в САЩ. Разпространението на пицата по целия свят се дължи на инициативността на американците.
По това време в Италия се правят пици само с моцарела и домати, но по-късно се сервират и с други съставки, използвани и до днес. Пицата, която бързо се разпространи извън САЩ, се превърна в любимото ястие за хора от всички възрасти.
Различни видове пица и различните вкусове
Има десетки известни пици, които се харесват на различни вкусове, особено в САЩ и Италия. В допълнение към готовите пици, които се предлагат в пицариите, можете да изберете и пици само със съставките, които искате да ядете.
Вегетарианска пица
Вегетарианските пици се правят главно за потребители, които предпочитат зеленчуци и обикновено се използват съставки като чушки, гъби, домати, чедър, моцарела, маслини, лук и царевица. В случай, че в пицата има някакви съставки, които не ви харесват, можете да ги премахнете или да добавите тези, които харесвате. Вегетарианската пица, често предпочитана от хора, които не ядат месо, съдържа по-малко калории в сравнение с други селекции.
Пица Ню Йорк
Типът пица в Ню Йорк, който е популярен сред децата, е по-привлекателен за хората, които се наслаждават на прости деликатеси. Тази, лека и лесно смилаема пица е направена от домати, чедър и лук на тънка кора. Има и вариант на тази пица, направена със смляно овнешко месо. Можете да направите избор въз основа на вашето небце.
Неаполитанска пица
Неаполитанската пица, която е една от най-популярните сред сортовете пица, привлича всички вкусове поради изобилието от съставки. Този тип пица отговаря на очакванията на потребителите, които се наслаждават на интензивни вкусове, като се използват съставки като наденица, салам, домати, лук, гъби, маслини, царевица, сирене и яйца.
Сицилианска пица
Сицилианската пица, която привлича любителите на сиренето, съдържа сирене Моцарела, сирене Чедър, пармезан, сирене Горгонзола, сушени домати и различни подправки. Можете да бъдете сигурни, че ще бъдете възхитени от деликатния вкус, създаден от смесеното топено сирене, покрито със сушени домати. Тайната на сицилианската пица е в нейната тънка кора. Ще можете да вкусите сиренето по-добре поради тънката кора.
Чикагска пица
Типът пица в Чикаго, който има различна структура от останалите пици, е известен като пица с дълбоки ястия с високи ръбове и дебел слой гарнитури. Пицата, която обикновено съдържа домати и сирене, й придава многослоен вид. Чикагската пица, към която можете да добавяте различни съставки в зависимост от вашите желания, също е пица с дебела кора.
Пица Маргарита
Този вариант на пица, кръстен на кралица Маргарита, е едновременно и първата направена пица, съдържа домати, моцарела и босилек. Този вариант, обичан от италианския народ, се появява по време на бедността и военновременния период, в който италианските жени ще добавят съставки, които са били на разположение върху тестото.
Пица с риба тон
Пицата с риба тон, със своята простота и лекота привлича любителите на морски дарове и е особено предпочитание за тези, които са на диети за контрол на теглото. Този вариант на пица обикновено съдържа риба тон, царевица, лук, сирене чедър, босилек и мащерка.
Видове пица в турски стил
Съществуват и разновидности на турските пици, които са много популярни и привлекателни за турското небце. Специално чрез добавяне на пастърмата, която се среща в изобилие в района на Кайсери, се постига различен вкус. Можете да изненадате небцето си, като опитате този тип пица с изобилието от подправки и пастърма. Друг вид турски тип е пицата с кюфтета. Можете да бъдете сигурни, че ще се насладите на пица с кюфтета, които имат най-ефективните характеристики на турската кухня.
Съвети за перфектната пица
Най-важният момент при приготвянето на пица е тестото и начинът на печете. Въпреки че тестото за пица е променяща се концепция, базирана на различни вкусове, pizzaiolos предполага, че тестото трябва да бъде възможно най-тънко. Смята се, че по-вкусна пица може да се получи, като се фокусира повече върху топингите, а не върху тестото. Тестото за пица е толкова важно, колкото и печенето му. След като всички съставки са добавени, пицата трябва да се постави на по-висок шкаф във фурната. По този начин съставките се приготвят едновременно с тестото. Можете също да ядете пицата само с подправки или сосове като кетчуп, майонеза, ранчо и горчица.
Специално синтезирана рецепта от италианската кухня и турската кухня
Съставки
130 гр. Брашно,60 гр. Зехтин4 fr Прясна мая5 гр. Гранулирана захар5 гр. Готварска сол60 гр. Пица доматен сос200 гр. Настъргано сирене моцарела35 гр. Настърган пармезан100 гр. Черни и зелени маслини Каламата100 гр. Печено говеждо60 гр. Червен лук, 35 гр. Сушени домати5 гр. Пресни листа босилек40 гр. Пресни листа от рукола35 гр. Чери домати
Подготовка
Смесете маята с брашно в голяма купа. Налейте половин чаша топла вода, добавете олио, захар и сол започнете да месите тесто. След като месите, докато стане гладка и не лепкава, ще имате гладка повърхност. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да престои на стайна температура за около 1 час. По-късно разстелете тестото и добавете моцарела и заливки по ваше желание и печете 15 минути във фурната при 225 градуса.
След като се изпече, можете да оформите пицата на руло и да я поднесете. Насладете се