Много по-лесно е да се приготви пицата с готово тесто, но пък много по-забавно и по-вкусно е – да приготвим тестото сами. Важното е да достигнем до правилната рецепта за домашното тесто и накрая резултатът да е Мммммммммммм!

Аз винаги съм обичала да работя с тесто, но пък пица бях приготвяла предимно с готово тесто. Наложи се, обаче да поработя 1 година като помощник в кухнята на един ресторант, където в разнообразното меню от шницели имаше и няколко вида пици. Точно там се научих и да приготвям пица, близка до тези, които съм похапвала в България в пицарии „Виктория“. Едно от важните неща за хубавата пица е доброто тесто и разбира се – пещта. Тъй като не разполагам с такава, остава доброто тесто и домашната фурна.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТО ЗА 4 БР. ПИЦИ С РАЗМЕР 28 СМ.

  • 500 гр. брашно
  • 1 пак. суха мая или 30 гр. прясна мая
  • 1 1/4 ч. л. захар
  • 250 мл. топла вода
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 1/2 ч. л. сол

Пресяваме малко брашното в голяма купа и правим кладенче в средата.
Сипваме в кладенчето маята /ако е прясна се натрошава/ и захарта.
Добавям топлата вода и разбърквам, съвсем леко, колкото да се смеси маята с водата.
Оставям на спокойствие само за 5 минути – леко да втаса.

Добавям при леко шупналата мая зехтина и солта.

В останалото брашно сипваме втасалата смес
С помощта на миксера и накрайниците за тесто, започвам бавно да разбърквам, като държа накрайниците точно в средата на купата, така че постепенно да се добавя от брашното към сместта с маята.

Бъркането продължава докато тестото стане гладко, не залепва повече и се отделя от стените на купата.

С набрашнени ръце оформям на топка.

Покривам с кърпа и оставям на топло място за 45 – 60 минути да втаса. Обемът на тестото се увеличава почти тройно.

Втасалото тесто изваждам върху набрашнена плоскост и с набрашнени ръце разделям на четири еднакви части, които оформям на топки.
Две от тях слагам в найлонови торбички и държа в хладилника за следващо печене, защото ние сме само двама.

Останалите две разточвам на кръгли кори с размер около 28 см. в диаметър.

Готовата кора прехвърлям в тавичка за пица, като леко повдигам краищата на кората по стените на тавичката. Тавичката е намазана предварително с мазнина.
Надупчвам кората с вилица.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *